Erfarenhetskompetens

Erfarenhetskompetensen i Österbotten genomförs och utvecklas tillsammans med regionens organisationer, Österbottens välfärdsområde och andra aktörer.

Med erfarenhetskompetens avses (här) förståelse och kunskap som erhållits genom erfarenhet och som används för att hjälpa och stödja andra människor eller för att förbättra deras förmåga att hjälpa och lära sig. Erfarenhetsbaserad kunskap ger ett erfarenhetsperspektiv som kompletterar professionell och vetenskaplig kunskap. (Källa: THL)

 

Kontaktuppgifter  

Erfarenhetsaktörer:Toni Sjöblom, Österbottens Föreningar rf, ordförande för den regionala styrgruppen för erfarenhetsaktörer i Vasa, +358 50 3224248 toni.sjoblom@pohy.fi

Erfarenhetsexperter: Sini Kirvesmäki, Mielle rf, erfarenhetsexpertrådgivare, +358 50 4091515, sini.kirvesmaki@miellery.fi 

Erfarenhetsexperter med invandrarbakgrund: Raija Koivisto, What The Finland ry, +358 40 5186639

Erfarenhetskompetens inom Österbottens välfärdsområde:Hannele Flöjt, Österbottens välfärdsområde, organisationskoordinator, +358 40 5390712, hannele.flojt@ovph.fi, Tuija Kivioja, Pohjanmaan hyvinvointialue, järjestökoordinaattori, +358 40 8465156, tuija.kivioja@ovph.fi

 

Erfarenhetsaktörer:

En erfarenhetsaktör är en person som har utbildats inom erfarenhetsaktörsnätverket och dess tillhörande organisationer för att dela erfarenhetskunskap. Erfarenhetsaktörsnätverket omfattar nästan 40 nationella patient-, funktionshinder- och anhörigorganisationer samt cirka 700 erfarenhetsaktörer runt om i Finland. Du hittar erfarenhetsaktörerna i erfarenhetsbanken (Kokemuspankki.fi), där du kan beställa inloggningsuppgifter från erfarenhetsaktörsnätverkets webbplats. En erfarenhetsaktör är en person som själv eller som anhörig har erfarenhet av en utmanande livssituation, en långvarig sjukdom eller en funktionsnedsättning och som har utbildats för sin uppgift. 

Den praktiska verksamheten, utbildningar och rekreationsverksamhet inom olika regioner koordineras vanligtvis av erfarenhetsaktörsnätverkets regionala styrgrupper. Den regionala styrgruppen skapar kontakter med olika aktörer inom sitt område för att öka efterfrågan på erfarenhetsaktörer och öka kännedomen om erfarenhetsverksamheten.

Medlemmarna i Vasas styrgrupp 2023-2024:

  • Toni Sjöblom, organisationschef / Österbottens Föreningar rf (ordf., regional koordinator)
  • Tuula Jäntti, verksamhetsledare/ Österbottens Föreningar rf (regional koordinator)
  • Kurt Jäntti, erfarenhetsaktör
  • Malin Kallio, erfarenhetsaktör
  • Marjo Luomanen, organisationsplanerare / Muskelhandikappförbundet (organisationsrepresentant, erfarenhetsaktör)
  • Tuija Kivioja, organisationskoordinator / Österbottens välfärdsområde (sakkunnigrepresentant)
  • Seija Nyqvist, ansvarig välfärdssakkunnig / Vasa stad (sakkunnigrepresentant)
  • Hilkka Korpi, överlärare / VAMK (sakkunnigrepresentant)
  • Tiina Järvelä, lektor / VAMK (sakkunnigrepresentant)
  • Carina Kekäle, lärare / YA (sakkunnigrepresentant)
  • Tiina Järvelä, lektor / VAMK (sakkunnigrepresentant)
  • Jaana Rajalahti, lärare/ VAMIA (sakkunnigrepresentant)

Tilläggsinformation: https://kokemustoimintaverkosto.fi/

 

Erfarenhetsexperter

En erfarenhetsexpert (KAT) är en person som genomgått utbildning för erfarenhetsexperter och som har personlig erfarenhet av sjukdom, svåra livssituationer, rehabilitering och återhämtning. Du kan bekanta dig med de erfarenhetsexperter som är verksamma i Österbotten på Mielle rf och KoKoA – Koulutetut Kokemusasiantuntijat rf webbplatser. Om du behöver mer information eller har frågor om erfarenhetsexpertverksamheten i Österbotten kan du kontakta Mielle rf erfarenhetsexpertrådgivare.

Den nationella arbetsgruppen för erfarenhetsexperter är en arbetsgrupp koordinerad av KoKoA, vars mål är att främja samarbetet mellan olika aktörer för att utveckla erfarenhetsexpertisen. Mer än 40 organisationer deltar redan, inklusive välfärdsområden, organisationer och Erfarenhetsaktörsnätverket. Arbetsgruppens mål är att tillsammans vidareutveckla utbildnings- och ersättningsrekommendationer för erfarenhetsexperter så att de är tillgängliga för alla.

Tilläggsinformation: https://www.miellery.fi/kokemusasiantuntija/, https://www.kokemusasiantuntijat.fi/   

 

Erfarenhetskompetens inom Österbottens välfärdsområde:

Österbottens välfärdsområdes organisationskoordinator samordnar välfärdsområdets erfarenhetsverksamhet, upprätthåller välfärdsområdets register över erfarenhetskompetens och intervjuar personer som är intresserade av att verka som erfarenhetsexpert.

En erfarenhetsexpert (erfarenhetsaktör eller erfarenhetssakkunnig) är en utbildad person med en självupplevd erfarenhet av en fysisk eller psykisk sjukdom, skada eller en svår livssituation men också av hur man hanterar en svår livssituation. Erfarenheten kan också basera sig på en närståendes eller anhörigs perspektiv. En erfarenhetsaktör vet vad som har varit till hjälp och har påverkat tillfrisknandet och kan objektivt reflektera över sina egna erfarenheter. Alla våra erfarenhetsexperter är utbildade. Utbildningen ger dem en beredskap att använda den egna erfarenheten som ett verktyg. Vamia ordnar utbildning för erfarenhetsexperter i Österbotten. 

Vi samarbetar gärna på olika sätt kring erfarenhetsverksamhet med organisationer.
Vi kan till exempel förmedla uppdragsförfrågningar från organisationer till erfarenhetsexperter; i sådana fall sker betalningen via beställaren.

Om du är anställd vid Österbottensvälfärdsområde och beställer en erfarenhetsexpert till enhet inom Österbottens välfärdsområde, hanteras erfarenhetsexperternas 'anställningsavtal' och betalningar koordinerat genom organisationskoordinatorerna Hannele Flöjt (hannele.flojt@ovph.fi) eller Tuija Kivioja (tuija.kivioja@ovph.fi).

Tilläggsinformation: https://pohjanmaanhyvinvointi.fi/tietoa-meista/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistaminen/kokemusosaaminen/
https://osterbottensvalfard.fi/om-oss/framjande-av-valfard-och-halsa/erfarenhetskompetens/   

 

 

Skip to content