Vad?

Café med loppmarknad i Kronoby som drivs av Röda Korset i Kronoby och Kronoby Marthaförening med stöd av Kronoby kommun.

 

Varför?

Ånyo ger långtidsarbetslösa meningsfull sysselsättning och vinsten från verksamheten doneras till välgörande ändamål. Bidrar till cirkulär ekonomi genom att ge folk möjligheten att donera saker de inte längre behöver och genom att erbjuda ett hållbart och billigt sätt att konsumera. Är en mötesplats för invånare.

 

 

Hur?

Idén till Ånyo uppkom genom diskussioner med Edujob vid folkhögskolan Kvarnen, man hade märkt att det fanns ett behov för meningsfull sysselsättning i Kronoby och föreningarna tog tag i saken. Lokalen som i tiderna varit ett garveri renoverades med talkokrafter och den första april 2021 kunde man öppna för kunder. Föreningarna samarbetar med Kronoby kommun. Kommunen stod under det första året för hela lokalhyran, därefter har kommunen tagit beslut om att stå för halva hyran. Ånyo hjälper kommunen att sysselsätta långtidsarbetslösa och för tillfället sysselsätts tre personer. Därutöver drivs verksamheten av frivilliga från Röda Korset och Martha. Det är de frivilligas stora insats som möjliggör verksamhetens kontinuitet.

 

Innanför dörrarna till Ånyo öppnar sig en mysig miljö med ett café samt ett stort urval loppisvaror. Man har satsat på att visa upp varorna på ett snyggt sätt och allt är väl organiserat. Varorna på loppiset består av donationer och säljs till ett billigt pris, vilket ger även mindre bemedlade möjligheten att handla det de behöver. De varor som inte blir sålda doneras vidare till välgörenhet och går exempelvis till Baltikum och Ukraina. Vinsten från försäljningen doneras till lokala (exempelvis palliativ vård, Projekt Liv rf, Barnsligt rf) och internationella välgörande ändamål. Som komplement till den ordinarie verksamheten har man ordnat olika evenemang så som föreläsningar i cafét och modevisningar med modeller av alla åldrar. Ånyo fyller ett behov i nejden och har haft bra med kunder sedan start. Ett innovativt exempel på samarbete mellan föreningar och offentlig sektor!

Framgångsfaktorer:

 

  • Engagerade frivilliga, som drivs av en stark hjälpvilja
  • Samarbete med kommunen skapar möjligheter
  • Väl organiserat och mysigt, man satsar på att ställa fram varorna på ett snyggt sätt
  • Samarbete mellan lokala föreningar
  • Fyller ett lokalt behov
  • Goda bakverk!
Skip to content