Vammaiskortti

Miten haen Vammaiskorttia?

EU:n Vammaiskortti on Suomessa käytössä vuodesta 2018 alkaen. Kaikki vammaiset henkilöt eivät voi hakea korttia. Suomessa Vammaiskorttia voi hakea n. 300 000 henkilöä. Vammaiskortin kriteeristöä kehitetään kolmen vuoden kokeilujakson ajan vuosina (2018-2020). 

Lisätietoja Vammaiskortista saat tästä! 

Kuka voi hakea Vammaiskorttia?

Et tarvitse erillistä päätöstä Vammaiskortin hakemiseksi. Voit hakea Vammaiskorttia olemassa olevalla, sinulle jo myönnetyllä virallisella päätöksellä. Tällaisia päätöksiä ovat ensimmäisen kolmen vuoden kokeilujakson ajan:

 • Kelan alle 16-vuotiaan vammaistuki
 • Kelan 16 vuotta täyttäneen vammaistuki
 • Kelan eläkettä saavan hoitotuki
 • Kuulovammaisen tulkkauspäätös (A)
 • Kuulo- ja näkövammaisen tulkkauspäätös (A)
 • Puhevammaisen tulkkauspäätös (A)
 • Omaishoitosopimus (vammaiskortti tarkoitettu omaishoidettavalle) (A)
 • Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelupäätös
 • Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuen päätös (ns. kuljetuspalvelupäätös)
 • Päätös saattajapalvelusta (osana VPL:n kuljetuspalvelua tai SHL:n mukainen liikkumista tukeva päätös) (A)
 • Vammaispalvelulain mukainen palveluasumispäätös (A)
 • Vammaispalvelulain mukainen Henkilökohtainen apu -päätös (A)
 • Vammaispalvelulain mukainen päivätoimintapäätös
 • Erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut (A)
 • Näkövammaiskortti (A)

(A) = Osalla näistä päätöksistä Vammaiskorttiin voi saada A-merkinnän, jolla voi halutessaan todentaa avustajan tai tukihenkilön tarpeen tai mukanaolon. Noin 80 000 henkilöä ovat oikeutettuja A-merkintään.

Kortin tilaaminen koostuu seuraavista vaiheista:

Tarkista, että sinulla on korttiin oikeuttava päätös (katso lista yläpuolella).
Varmista, että sinulla on käytettävissäsi sähköpostiosoite. Sähköpostiosoite voi olla myös esim. vanhemman tai edunvalvojan osoite. HUOM! Tietosuojasyistä yhtä sähköpostiosoitetta voi käyttää vain yhteen Vammaiskortti-hakemukseen.
Täytä Kelan tilauslupalomake ja täydennä siihen myös toimiva sähköpostiosoite. Lähetä lomake Kelaan (Lomake ja ohjeitus löytyvät osoitteesta www.kela.fi). Huom! Kelan asiointipalvelun kautta et voi hakea vammaiskorttia lapsellesi. Jos lapsella ei ole tunnuksia asiointipalveluun, lähetä tilauslupalomake ja tarvittavat liitteet Kelaan postitse.
Kun Kelassa on tarkistettu päätöksesi voimassaolo, saat Vammaiskortin tilauslinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Tilauslinkin kautta pääset kirjautumaan tilausjärjestelmään. Varmista tässä vaiheessa, että sinulla (tai kortin hakijalla) on sähköinen kasvokuva tallennettuna sille laitteelle, jolla aiot täydentää korttitilauksen. Huom! Kasvokuvan ei tarvitse olla valokuvaamossa otettu, vaan se voi olla esim. kännykän kameralla itse otettu kuva.
Täydennä korttitilaus verkossa itse tai tukihenkilösi avustamana. Tarkista, että laitteellasi on jokin seuraavista selaimista: Safari, Google Chrome tai Firefox. Jakelujärjestelmä ei toimi Internet Explorerilla. Korttitilauksen täydennysvaiheessa voit liittää Vammaiskorttiin myös avun ja tuen tarpeita kuvaavia symboleita, joista löydät lisätietoa tästä linkistä. Voit lisätä korttiisi myös QR-koodin. QR-koodi kannattaa lisätä varmuuden vuoksi tilauksen yhteydessä, sillä koodin lisääminen kortille jälkikäteen ei onnistu. QR-koodin sisällyttäminen korttiin ei velvoita sinua mihinkään. Voit halutessasi olla hyödyntämättä sitä. Lue lisää QR-koodista tästä linkistä.

Kortin tarkemmat hakuohjeet löydät tästä linkistä.

Katso video-ohje tilauksen viimeistelyyn verkossa tästä linkistä.

Lue Vammaiskortin tilausjärjestelmän tietosuojaseloste tästä linkistä.

Vaasan seudun yhdistykset auttaa sinua mielellään hakemuksen kanssa!

Ota yhteyttä 
Liisa Koskiniemi
+358 50 442 1719
liisa.koskiniemi(at)pohy.fi