Vapaaehtoistoiminta luo onnellisuutta

Yhdessä olemme enemmän

Vapaaehtoissektoria edustavana tahona haluamme nostaa kampanjaan mukaan kolmannen sektorin ja sen korvaamattoman vapaaehtoistoiminnan, jonka myös onnellisuustutkija Markku Ojanenkin mainitsi Ylellä 2.10. lisäävän onnellisuutta.

Vaasa on käynnistänyt imagokampanjan, jossa onnellisuus nostetaan kaupungin kärkiteemaksi. Tämä on hieno ja tavoiteltava asia, jonka parissa kolmannen sektorin järjestöt ovat pitkään toimineet.

Vapaaehtoissektoria edustavana tahona haluamme nostaa kampanjaan mukaan kolmannen sektorin ja sen korvaamattoman vapaaehtoistoiminnan, jonka myös onnellisuustutkija Markku Ojanenkin mainitsi Ylellä 2.10. lisäävän onnellisuutta.

Pohjanmaan alueella toimii yli 3700 erilaista yhdistystä ja järjestöä, jotka tarjoavat valtavasti erilaisia vapaaehtoistoiminnan ja osallisuuden mahdollisuuksia.  Esimerkkeinä ovat muun muassa potilas- ja omaisjärjestöt, hyväntekeväisyysjärjestöt, liikunta- ja kulttuurijärjestöt sekä asukas- ja kyläyhdistykset, joista löytyy jokaiselle toimintaa ja tekemistä.

Yhdistykset tarjoavat mahdollisuuden osallistua ja antaa oman arvokkaan panoksen tärkeäksi koetun asian puolesta. Parhaimmillaan yhdistystoiminta tuo ihmisen elämään merkityksellisyyttä, sen parista löytää uusia ystäviä ja näin se torjuu myös yksinäisyyttä. Järjestö- ja vapaaehtoistyö antaa merkityksen tunnetta ja parhaimmillaan luo uuden suunnan elämälle. Järjestöjen tarjoaman vertaistuen merkitys ja vaikutukset ovat ihmistä voimaannuttavia. Yhdistystoiminta lisää ihmisten onnellisuutta ja se on merkittävä asia myös kunnalle, jonka alueella järjestöjä toimii.

Kuten useaan kertaan on todettu, järjestötyöhön sijoitettu euro tulee takaisin kuusinkertaisena. On tärkeää, että Vaasan kaupunki seisoo kampanjansa takana ja tukee alueensa yhdistysten ja järjestöjen toimintaa myös konkreettisesti. Tuki voi olla esimerkiksi suoraa taloudellista avustusta tai tilojen mahdollistamista yhdistysten toiminnalle.

Nyt onkin entistä tärkeämpää tukea järjestöjä myös tulevaisuudessa kunnolla ja avokätisesti, koska järjestökenttä on osoittanut voimansa taas koronankin aikana ja yhdistykset pystyvät pienilläkin budjeteilla toimimaan varsin tehokkaasti ja tekemään vaikuttavaa työtä suoraan ihmisten arjen hyvinvointiin liittyen.

 

Pohjanmaan Yhdistykset ry, alueen sote- ja hyte järjestöjen katto-organisaatio
Hallituksen puheenjohtaja Markku Pulli ja toiminnanjohtaja Tuula Jäntti